V jídelním lístku zveřejňujeme informaci o alergenech, které obsahuje daný pokrm, proto Vám přinášíme několik důležitých informací a vysvětlení.
Číslo alergenu dle výše uvedeného seznamu, který daný pokrm obsahuje, např. - 1, 7
V blízkosti jídelního lístku bude vyvěšen SEZNAM ALERGENŮ s označením čísla, které se uvádí na jídelním lístku.
Školní jídelna je povinna označit ve vyrobeném pokrmu alergenní složku. Má pouze funkci informační, jako u každého výrobce potravin a pokrmů. Není možné se při výrobě velkého počtu jídel věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě. Alergeny si musí každý strávník podle jídelního lístku uhlídat sám.
Různé druhy alergií postihují až 30% populace, a na alergii není lék.
Každý jedinec musí zjistit podle příznaků či u odborníka, jaké potraviny se příště vyvarovat. Jedině voda není alergenní.
Alergeny jsou přirozeně vyskytující se látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS), která může vyústit až anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny, a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy – to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku. Většinou zanikají v souladu s narůstajícími roky.
Je to též nepříjemná reakce, její nástup trvá delší dobu, a projevuje se nadýmáním, průjmem nebo zácpou. Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu a na rozdíl od alergenů nejsou život ohrožující. Nejedná se o alergickou reakci.
Minimální množství alergenu, nezbytného pro vyvolání alergické reakce, se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jiný práh, takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu.
Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení. Za další alergeny lze považovat: jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.